Γιορτές

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Γεώργιος Βιζυηνός: Η μητέρα

Πώς να πειράξω τη μητέρα
να κάμω εγώ να λυπηθεί,
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί;
Πώς ν' αρνηθώ ή ν ' αναβάλω
ό,τι ορίζει κι απαιτεί,
αφού στη γη δεν έχω άλλο
κανένα φίλο σαν αυτή;
Αυτή στα στήθη τα γλυκά της
με είχε βρέφος απαλό,
με κάθιζε στα γόνατά της
και μ' έμαθε να ομιλώ.
Αυτή με τρέφει και με ντύνει
όλο το χρόνο που γυρνά,
και δίπλα στη μικρή μου κλίνη,
σαν αρρωστήσω ξαγρυπνά.
Αυτή σαν πέσω και χτυπήσω
φιλά να γειάνει την πληγή.
Αυτή, τι πρέπει να αφήσω
και τι να κάμω μ'΄οδηγεί.
Πώς το λοιπόν τέτοια μητέρα
να κάμω εγώ να λυπηθεί,
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί;
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έδωσε σε όλους τους μαθητές του σχολείου ένα γλαστράκι με βασιλικό για να το προσφέρουν στη μανούλα τους. Χρόνια πολλά μαμά.
alt

ΠΡΟΣΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως αλλάζει η αίσθησή μας για τη συγκεκριμένη γιορτή καθώς μεγαλώνουμε. Όσο είμαστε παιδιά, ανυπομονούμε να έρθουν τα Χριστούγεννα, τα ζούμε με όλη μας την καρδιά και λαχταράμε να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην εφηβεία, αρχίζουμε να αυτονομούμαστε και να αμφισβητούμε γιορτινές συνήθειες και οικογενειακές παραδόσεις, έστω κι αν ενδόμυχα συνεχίζουμε να νοιώθουμε σαν παιδιά. Ως ενήλικοι, στις γιορτές προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, να βγούμε περισσότερο, να δούμε παρέες και φίλους, έχοντας βαθιά θαμμένα τα συναισθήματα που βιώναμε ως παιδιά.

Και ξαφνικά, γινόμαστε γονείς και ανακαλύπτουμε και πάλι την μαγεία των Χριστουγέννων: ανυπομονούμε να στολίσουμε μαζί με το παιδί μας το δέντρο, να βγούμε βόλτες στη στολισμένη αγορά, να στείλουμε μαζί του ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη για να μας φέρει με μαγικό τρόπο το δώρο του.. Πιάνουμε τον εαυτό μας να ξανασυγκινείται με τα κάλαντα, τις μουσικές και τις μυρωδιές, τα φώτα και τα δώρα. Τέλος θέλουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να νιώσει όσο το δυνατόν πιο όμορφα συναισθήματα γι αυτήν τη γιορτή κι έτσι έμμεσα να θυμηθούμε όσα ζήσαμε κι εμείς όταν ήμασταν παιδιά.

altaltalt

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΄40

Αγωνιστήκαμε μαζί με τους συμμάχους ενάντια στην βαρβαρότητα και την μισαλλοδοξία. Από κοινού δώσαμε τον αγώνα και ανοίξαμε το δρόμο για την μεγάλη νίκη των συμμάχων, που ήρθε τέσσερα χρόνια μετά και που εγκαινίασε μία νέα περίοδο ειρήνης, δημιουργίας και συνύπαρξης των λαών και έθεσε τα θεμέλια της νέας μεγάλης μας πατρίδας της Ευρώπης, στους κόλπους της οποίας, η σύγχρονη Ελλάδα συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις, τους ανθρώπους και τις ιδέες της, στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου οράματος που γεννήθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

altalt

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Σήμερα, σύσσωμος ο Ελληνισμός εορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Σήμερα το Ελληνικό Έθνος ξαναζωντανεύει και ξαναζεί την αλησμόνητη εποχή του 1940-41.

Σήμερα! επειδή πάλι με δέος η ανθρωπότητα παρακολουθεί να επισωρεύονται σύννεφα πολέμου είναι βαρύτατες οι υποχρεώσεις μας έναντι αυτής της ανεκτίμητης Εθνικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερα η νέα γενιά, η ελπίδα του ΑΥΡΙΟ, πρέπει να ενστερνισθεί τα διδάγματα της εποποιίας του ?40, και να αντιληφθεί ότι μόνο με την Εθνική ενότητα, την Ιστορική μνήμη του λαού μας και το δημοκρατικό πολίτευμα θα διαφυλάξουμε αυτήν την ιερή πατρίδα.

Περισσότερα...

17 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Σήμερα, μαζευτήκαμε εδώ για να θυμηθούμε μαζί και να τιμήσουμε μια επέτειο. Ένα γεγονός, ένα ορόσημο στην ιστορία του τόπου, που συνέβη στις 17 Νοεμβρίου του 1973, στην Αθήνα, στο Πολυτεχνείο και που έδωσε δυναμική σε όλους τους Έλληνες.
Είναι η ημέρα που γιορτάζει η Δημοκρατία.
Είναι η ημέρα που τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για να διατηρηθεί αλώβητο το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Είναι η ημέρα εξέγερσης των αγωνιστών της Δημοκρατίας.
Είναι η ημέρα της εξέγερσης των φοιτητών.
Γιορτάζουμε και παράλληλα τιμούμε αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό της Δημοκρατίας, που μέσα εμπερικλείει την ελευθερία και την παιδεία. Σύνθημα των φοιτητών του χθες που παραμένει σύγχρονη απαίτηση. ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Τρεις λέξεις που κάθε πολιτεία, κάθε κοινωνία, κάθε πολιτικός δεν πρέπει να λησμονεί.
Τρεις λέξεις που κρύβουν μέσα τους τις βασικές ανάγκες κάθε ανθρώπου.
Τρεις λέξεις σύμβολο της Δημοκρατίας.
Σήμερα, λοιπόν, όλοι μας πρέπει να σκύψουμε ευλαβικά σε αυτό το σύνθημα το τόσο επίκαιρο.
Να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε την ελευθερία.
Έχουμε το χρέος να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία που γέννησε αυτός ο τόπος.

alt alt

Περισσότερα Άρθρα...