Άρθρα

1η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΑΞΗ Ε1-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Παραθέτω την επιστολή προς το σχολείο μας των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Η τάξη μας πήρε την 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό με συλλογική συμμετοχή (Μελέτης, Θανάσης, Παναγιώτης , Παναγιώτης).

Καλημέρα σας,

Σας ενημερώνω πως στον διαγωνισμό συγγραφής για παιδιά «Ο δικός μου Μεγάλος... μικρός», οι μαθητές του Ε’1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, αναδείχτηκαν νικητές (Ε' Δημοτικού - συλλογική συμμετοχή).

Τίτλος έργου: «Άραγε θα 'ρθει ποτέ το δίκιο σε τούτον τον τόπο;»

Τα δώρα είναι δέκα παιδικά βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Παρακαλώ, στείλτε μας με email τους τίτλους που επιλέγουν καθώς και τα στοιχεία για την αποστολή τους (όνομα παραλήπτη, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας).

Συγχαρητήρια!

Σοφία Μεσσήνη
Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
Γραμματεία

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Δ:

Ιπποκράτους 118, Αθήνα

Τ:

2113003500 (εσωτ. 273)

F:

2113003562

W:

www.metaixmio.gr  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Το κείμενο των μαθητών


Άραγε θα ’ρθει ποτέ το δίκιο σε τούτον τον τόπο;

Νικήτας (ή Νικηταράς)

Ήταν ένα βράδυ όπως όλα τ’ άλλα. Παιδιά τριγυρνούσαν στα σοκάκια του χωριού να φτάσουν στην εκκλησιά τ’ Άη Γιώργη για να μάθουν γράμματα στο κρυφό σχολειό. Ανάμεσά τους κι ο μικρός Νικήτας. Στην επιστροφή για το σπίτι, γυρνούσε μόνος του όταν τον πήρε χαμπάρι ένας Τούρκος. Ορμάει ο Τούρκος πάνω του, τον κυνηγάει, και δεν τον φτάνει. Κοτζάμ άντρακλας και δεν μπορούσε να τον πιάσει γιατί ήταν φτεροπόδαρος ο Νικήτας. Σαν γύρισε σπίτι, το είπε στον πατέρα του κι εκείνος τον συμβούλεψε να προσέχει πολύ.

Πέρασε δεν πέρασε μια βδομάδα και πάλι δυο Τούρκοι όρμησαν με πιστόλες στον Νικήτα την ώρα που έπαιζε σε ένα ρυάκι με δυο φίλους του. Όμως εκείνος κατάφερε να τους ξεφύγει τόσο γρήγορα που έτρεχε. Το ’πε κι αυτό στον πατέρα του κι επειδή δεν μπορούσε ο ίδιος να τον συνοδεύει πάντα, αποφάσισε να τον στείλει στον θείο του τον Κολοκοτρώνη για να τον προσέχει.

Τις ημέρες που ο Κολοκοτρώνης έλειπε από το σπίτι, ο Νικήτας κρυβόταν στο υπόγειο. Μια μέρα χτύπησε η πόρτα του σπιτιού. Νόμισε πως άκουσε γνωστή φωνή και πήγε με χαρά να ανοίξει. Μόλις άνοιξε, αντίκρισε καμιά δεκαριά Τούρκους, οι οποίοι τον άρπαξαν αμέσως και τον πήγαν στον σουλτάνο. Τον κλείδωσαν σε ένα μπουντρούμι με αράχνες και αρουραίους.

Όταν το έμαθε ο Κολοκοτρώνης, νευρίασε τόσο πολύ, που μάζεψε τριακόσια άτομα να πάνε να πολεμήσουν για να πάρουν πίσω τον Νικήτα. Σύντομα κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. Αντί γι’ αυτό, σκέφτηκαν τελικά να συγκεντρώσουν χρήματα για να δωροδοκήσουν την τουρκική φρουρά που τον φυλούσε. Έτσι έγινε και κατάφεραν τελικά να τον απελευθερώσουν. Ο Κολοκοτρώνης και ο Νικήτας έφτασαν στο λιμάνι περνώντας μέσα από μυστικά δρομάκια της Κωνσταντινούπολης. Από κει συνέχισαν και πήραν τον δρόμο για τον Μοριά. Αυτό ήταν. Ο Νικήτας ήταν πια ελεύθερος οριστικά! Εκείνη τη μέρα πήρε όρκο να πολεμήσει τους Τούρκους με λύσσα.

Το ίδιο βράδυ βγήκε μια βόλτα στο χωριό να πάρει καθαρό αέρα. Εκεί συνάντησε πέντε Τουρκόπουλα που ήταν συνομήλικά του. Μόλις τα είδε, θυμήθηκε πάλι ό,τι του είχαν κάνει οι Τούρκοι. Θύμωσε τόσο, που άρχισε να τα απειλεί πως, αν δεν φύγουν αμέσως από μπροστά του, θα τους λιανίσει τα παΐδια. Αυτά, μόλις το άκουσαν, χίμηξαν κατά πάνω του, όμως, δεν κατάφεραν να τον νικήσουν. Ο Νικήτας άρπαξε τα κεφάλια τους όλα μαζί, τα τσούγκρισε αναμεταξύ τους κι έπειτα έδιωξε τα Τουρκάκια μακριά. Καθώς ήταν τόσο χειροδύναμος και γεροδεμένος, γι’ αυτόν δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Τα τρομοκρατημένα Τουρκάκια έφυγαν τρέχοντας μακριά. 

Ο Νικήτας γύρισε σπίτι του ικανοποιημένος και περήφανος. Είπε και το κατόρθωμά του στον θείο του. Προτού πέσει για ύπνο, ξανάφερε στο μυαλό του τα βάσανα που υπέφεραν τόσα χρόνια οι Έλληνες ραγιάδες από τους Τούρκους.

Έκλεισε τα μάτια, αναστέναξε κι αναρωτήθηκε:

-Άραγε, θα ’ρθει ποτέ το δίκιο σε τούτον τον τόπο;

Πέρασαν τα χρόνια κι ο Νικήτας μεγάλωσε, έγινε άντρας. Οι Τούρκοι μια μέρα αποκεφάλισαν τον πατέρα και τον αδερφό του. Όταν έμαθε τα δυσάρεστα, ορκίστηκε να πάρει πίσω το αίμα της οικογένειάς του. Ο Νικηταράς. Ο «Τουρκοφάγος»…

Μαθητές: Βερζανλής Παναγιώτης

Δεβριάδης Μελέτης

Ευγενίδης Παναγιώτης

Νταλιάνης Θανάσης

alt

« Θάλαsos –α- χωρίς πλαστικά » ΤΑΞΗ Α

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : «Θάλαsos –α- χωρίς πλαστικά .»

Αγαπητοί γονείς σας στέλνω κάποιες πληροφορίες για το πρόγραμμα που κάνουμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αυτό το διάστημα γιατί πιστεύω ότι αυτό που μαθαίνουν τα παιδιά αφορά όλους μας και πιο πολύ τους μεγάλους που δίνουμε το παράδειγμα καθημερινά με τις πράξεις μας. Και ακόμη γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης που ζούμε κινδυνεύει και μαζί και εμείς και τα παιδιά μας. Δεν είναι ιδιοκτησία μας ,μας φιλοξενεί και μας και όλες τις γενιές πριν και μετά από μας. Σας στέλνω μερικά βίντεο που μπορείτε να τα δείτε. Εμείς τα είδαμε στο σχολείο αλλά καλό είναι να τα δείτε και να συζητήσετε με τα παιδιά τι μπορείτε να κάνουμε όλοι για να βοηθήσουμε να έχουμε έναν πλανήτη που θα χαιρόμαστε να ζούμε σ’αυτόν και δεν θα κινδυνεύει η ζωή των ζώων και η δική μας.

Ρύπανση από πλαστικά

Μη μένεις θεατής…….

WWF ΄Ωρα για δράση…

Πλαστικός πλανήτης

Το ταξίδι του μπουκαλιού 2016

Αφήγηση παραμυθιού « Μια θάλασσα πλαστικά»

Πλαστικά απορρίμματα σε ποτάμια…….

WWFGREECE- Πόσο κακό κάνει…….

Πιστεύω ότι θα καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα και πολλοί από μας δεν το έχουμε καταλάβει.

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε τις πλαστικές σακούλες που τις πληρώνουμε κάθε φορά που αγοράζουμε πράγματα στο internet θα βρείτε πολύ ωραίες πάνινες σε διάφορα σχέδια και τιμές. Επίσης οδοντόβουρτσες από ξύλο και μπαμπού και μπατονέτες για τα αυτιά. Κάθε φορά που έχετε σκοπό να αγοράσετε ένα πλαστικό αντικείμενο σκεφτείτε και ψάξτε να βρείτε στο internet ή στην αγορά το είδος που θέλετε αν υπάρχει σε ξύλινο ,χάρτινο ή γυάλινο ή μεταλλικό.

Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού οι πολίτες μαθαίνουν και χρησιμοποιούν πλέον αντικείμενα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Εμείς πότε θα το κάνουμε αυτό; Όταν τα πλαστικά και τα σκουπίδια θα γίνουν πιο πολλά από τα ψάρια και τα ζώα;

Μην ξεχνάτε το πρόβλημα δεν είναι απλά αισθητικό . Το πλαστικό περνάει μέσα από την τροφική αλυσίδα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ελπίζω να σας προβλημάτισα. Σ’αυτό το Θέμα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Αν θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο για τα παιδιά μας πρέπει κάτι να κάνουμε .

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ - ΤΑΞΗ Γ΄

alt

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2020

alt

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu) με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί φέτος στις 11/02/2020 σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids (www.saferinternet4kids.gr) το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Με αφορμή το σύνθημα της ημέρας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE, διοργανώνει έναν πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό με στόχο τα ίδια τα παιδιά να αποτυπώσουν τις ιδέες τους για το πώς αντιλαμβάνονται τo ποιοτικό ? θετικό διαδίκτυο και γενικότερα πως αντιλαμβάνονται την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.  

Περιγραφή

Παιδιά από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες καλούνται να δημιουργήσουν υλικό, είτε ομαδικά είτε ατομικά.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας οι μαθητές του σχολείου μας, στις 6 Φεβρουαρίου 2020 μέρα Πέμπτη, με την εκπαιδευτικό της Πληροφορικής κ Μαρίας Γκουτουλούδη και σε συνεργασία με το 19ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών θα παρουσιάζουν σε αίθουσα της Βιβλιοθήκης δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»και προς αυτή τη κατεύθυνση προετοιμάζονται πυρετωδώς.

https://drive.google.com/file/d/1zAxAGRQg6UiqTqoneBkPKAL4qqdLMtSO/view?usp=sharing

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν οι μαθητές του σχολείου, όλους, για το δράμα των προσφύγων που φιλοξενούνται στην πόλη μας δημιούργησαν μία αφηγηματική ιστορία την οποία και παρουσιάζουν παρακάτω

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...